Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KOROSICA5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici, ki je pogorel Oktobra 2017.
Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, A1, T-2 in Telemacha.
Pravila in pogoje za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija si lahko ogledate tukaj: posta.amis.pdf

Štirje hoje željni člani PD Celje – Matica smo se 12. 3. odpravili na orientacijsko tekmovanje v Paridol. Pot do Paridola je bila zelo zanimiva, saj nihče ni vedel natančno kje je ta kraj oziroma gasilski dom v Paridolu, kjer je bilo naše zbirališče. Vendar pa smo po nekaj prevoženih kilometrih in hribčkih, ki jih je premagovala Micra uspešno prišli na cilj. Tekmovanje se je kmalu začelo in tako smo skupnimi močmi rešili teste in se odpravili novim zmagam naproti. Prvo kontrolno točko smo osvojili brez večjih naporov, nato pa se je naša pot povzpela  na vrh hriba, kjer nas je čakala druga (živa)  kontrolna točka. Na tej točki smo morali pokazati znanje prve pomoči in gora. Nismo si prilastili vseh možnih točk, saj nismo prepoznali gora, ki so bile prikazane na slikah. Malo potrti smo vzeli pot pod noge in se napotili do naslednjih kontrolnih točk. Točke smo hitro odkrili in nismo imeli večjih težav pri iskanju le-teh. Po treh urah hoje in nekaj kapljic znoja pa se je naša pot zopet zaključila pri gasilskem domu. Tam nas je čakala že težko pričakovana malica. Poleg dobre malice pa nas je tukaj čakalo tudi priznanje za osvojeno prvo mesto.

Tilen Pinter

V soboto, 7.11.2015 je v občini Rogatec potekala tekma planinskega orientacijskega tekmovanja. Zbor ekip je bil pri podružnični OŠ Donačka Gora ob 8.30. Tekme smo se udeležili tudi člani PD Celje – Matica. Po starosti smo spadali v kategorijo Č (od  19. do 26. leta). Že ob zboru ekip se je videlo, da imamo pred sabo prekrasen dan, saj nas je sonce že takrat prijazno grelo.

   Za našo ekipo se je zares začelo približno ob pol deseti uri. Najprej smo dobili kratek test z vprašanji iz planinske šole in pa naloge za reševanje, kjer je bilo treba na zemljevid vrisati točke. Test smo rešili solidno, točke pa je brez napak vrisal naš Marko. Nato smo se odpravili na pot. Malce se nam je zalomilo že pri prvi kontrolni točki, vendar smo jo kljub temu kar hitro našli. Na tej točki smo morali rešiti dve nalogi. Zvezati smo morali dva vozla in pa izračunati azimut. Seveda smo vse opravili brezhibno. Drugo kontrolno točko smo našli brez težav, ampak tudi tam smo dobili naloge. Z izjemnim znanjem naših dveh deklet, Tajde in Barbare, smo dobili vse točke pri prepoznavanju gorskih rož. Druga naloga pa je od nas zahtevala še poimenovanje gore na sliki. Za nas je bila to mala malica, saj smo isto sliko Grintavca dobesedno v živo gledali en teden prej s Kompotele. Nato smo se odpravili do 3. kontrolne točke, jo našli in se že odpravili proti naslednji. Tu pa se je malo zalomilo, saj smo šli predaleč in si pot otežili in podaljšali s tem, ko smo hodili po zelo strmem brezpotju. Nič novega za nas, saj se nam je to zgodilo na vsaki tekmi do zdaj, vendar pa je bila ta strmina  res peklenska. Nato smo končno prišli do poti, ki smo jo iskali. Kmalu smo, malo pod vrhom grebena, na strmem pobočju,  zagledali oranžno zastavico, ki je označevala  4. kontrolno točko. Vsi smo se družno strinjali, da gre po njene pike član z najkrajšimi nogami. In Jaka se je že odpravil.Preostali člani smo odšli po poti naprej ter se nekoliko kasneje srečali z Jako ter skupaj nadaljevali pot. Seveda je za svojo požtrvovalnost kasneje prejel košček ali dva čokolade več kot drugi.

Na začetku tekme so nam povedali, da je časovna omejitev proge pesimistično naravnana, ampak kmalu smo ugotovili, da temu ni tako. Zato smo morali naš tempo še malo pospešiti. Peta točka je bila vrisana ob treh kolovozih. Mi smo se odpravili po napačnem. Na našo srečo smo to hitro opazili in se najprej odpravili do 6. kontrolne točke in se potem vrnili do pete, ki je bila živa. Tam smo dobili nekaj vprašanj iz prve pomoči, ki smo jih pravilno odgovorili. Voda nam je že pošteno tekla v grlo zaradi pomanjkanja časa, zato je bil naš tempo do cilja res peklensko hiter. Naš cilj je bilj Rudijev dom pod Donačko Goro, nanj pa smo prišli s štirimi minutami zamude. Na našo srečo so se te minute lepo pokrile z mrtvim časom iz prejšnjih živih kontrolnih točk, zato ni bilo za nas nobenih negativnih točk.

Vsi smo veselo sedli za mizo, se spreoblekli in pojedli kosilo, ki so nam ga pripravili. Kmalu se je začela razglasitev rezultatov, ki smo jo nestrpno pričakovali. Člani ekipe PD Celje – Matica smo z 245 točkami zasedli odlično 1. mesto. Zaradi tega že težko pričakujemo naslednjo tekmo, ki se je bomo z veseljem udeležili. J

 

Foto utrinki :)

Aljaž Majer

 

Tudi na vabilo na drugo tekmo rogaške lige iz orientacije smo se odzvali. Tokrat je tekmovanje potekalo v Gorici pri Slivnici, kjer pa nam je vreme nekoliko ponagajalo, saj je ves čas rahlo škropilo. Tokrat v ekipi ni bilo Tajde, zato jo je nadomestil Luka Pestivšek. Na teorijo smo se za to tekmo bolj pripravili in nam vrisovanje točk ni povzročalo večjih preglavic, vendar so se težave pojavile še preden smo prišli do prve kontrolne točke. Slabo smo namreč prebrali karto in spregledali, da je čez širok potok speljan most, vendar v smeri stran od prve točke, mi pa smo šli direktno proti točki. Zavedajoč se napake, ki smo jo storili smo potem hitro poiskali pot preko potoka, ki pa ni bila ravno enostavna. Zaradi tega so nas naši tekmeci - ekipa Slivnice, prehiteli. Ekipa sicer ni bila del naše kategorije, vendar smo tekmovali na isti progi, zato je bilo rivalstvo med ekipama precej opazno. Sledil je hiter vzpon do druge točke, kjer smo morali pokazati znanje o vozlih. Hitro smo opravili s tem in se napotili proti naslednji točki, za katero smo potrebovali zelo dolgo, da smo jo našli, saj je bila dobro skrita. Pot nas je potem vodila do naslednjih točk, ki pa smo jih dokaj hitro našli, iskanje pa sta nam ves čas oteževala dež in blato. Tudi zadnja točka je bila »živa«. Na poti do nje pa smo imeli tudi prijetno družbo psa, ki je stražil bližnjo kmetijo. Na tej pa smo morali pokazati naše znanje gora in rož. Smola. Pri rožah nam je sprva še dobro kazalo, vendar nam je en nepravilen odgovor odnesel točke. Vrnili smo se polni pričakovanj in vprašanj kako je šlo drugim ekipam. Na koncu smo dobili zasluženo pico in priznanje o osvojenem prvem mestu. Lep zaključek deževne tekme!

Pa še slike

Jaka Kovše

 

Letos smo se, kakor lani, planinci mladinskega odseka PD Celje Matica udeležili vsakoletnega tekmovanja iz orientacije v Rogaški ligi, ki je potekalo v Novi Cerkvi, organiziralo pa ga je PD Vitanje.

 

Tekmovanje je bilo v soboto, 28. 3. 2015, začelo pa se je ob 9. 00 uri zjutraj. Dan je bil odličen za tekmovanje, saj je sijalo sonce, temperatura pa je bila izletu primerno osvežujoča. Ekipo, ki je planinsko društvo zastopala, sestavljajo: Aljaž Majer, Jaka Kovše, Barbara Fidler, Tajda Potočnik in Marko Kočevar. Vsi skupaj smo, glede na starost, razporejeni v kategorijo C, zaradi česar nas na poti spremljajo različne naloge, že pred startom pa vrisovanje kontrolnih točk na topografsko karto območja. Ko smo tja prispeli smo se najprej pozanimali kdaj startamo, potem pa razpravljali o naši strategiji! (: Pri vrisovanju smo imeli nekaj težav, a smo jih z malo pomoči odpravili. Ko je bilo teoretičnega reševanja konec, smo se odpravili po predvideni poti. Prva kontrolna točka je bila na vrhu nizkega, a strmega prvega pobočja na naši poti. Z dosegom vrha smo bili preizkušeni v drugem delu teoretičnega znanja o gorstvih, zavarovanih rastlinah, vozlih in prvi pomoči. Ko smo osvojili prvo ''živo točko'' smo se odpravili na pot k drugi, ki je bila ob robu našega spusta. Po tretjo pa smo morali navzgor, in po hoji po brezpotjih smo jo tudi našli. Nato smo se odpravili prek polj k našemu vzponu za četrto in peto točko, ki sta bili postavljeni v strmini hriba Langer. Na srečo smo našli obe in se odpravili proti šesti točki, katere lega pa je bila v nižini. Odkrili smo jo tik ob vodi, kar je bilo za nas pravi izziv, saj smo se v iskanju mosta razdelili, potem pa skupaj pohiteli proti cilju. Naš čas je bil odličen, saj smo tja prišli med prvimi, za hojo pa smo porabili nekaj manj kot dve uri. Malo utrujeni in sestradani smo na soncu počakali do zaključka tekmovanja in rezultate, potem pa z obljubljenimi picami za malico lepo zaključili dan druženja v naravi.

 

Tajda Potočnik

Še nekaj foto utrinkov! :)

V nedeljo, 13. 4. 2014, smo se mladinci (Barbara, Marko, Luka, Tajda in Aljaž) odpravili na našo prvo orientacijsko tekmo v Laško. Polni energije in znanja o orientaciji in planinski šoli smo se zbrali ob 8.30 pri Gasilskem domu PGD Laško v Debru.

Tekmovali smo v Č kategoriji (od 19. – 26. leta), s startom ob 8.36. Ker nas je bilo v ekipi pet in smo imeli vsi planinske izkaznice ter smo bili tudi planinsko obuti, smo dobili kar precej dodatnih točk. Na začetku smo dobili vprašanja iz planinske šole, kjer je bil pravilni odgovor vreden +5, negativni pa -5 točk. Seveda smo se zelo dobro odrezali, saj imamo planinsko šolo v malem prstu. Potem smo startali na lov za kontrolnimi točkami.

Prve štiri točke so nas vodile mimo Šmihela, nato pa še po grebenu naprej, vse dokler nismo po dveh urah hoje prišli nazaj v dolino v Spodnji Rečici. Tam smo se usmerili proti Maliču proti peti in šesti točki. Peto smo našli hitro kot vse do tedaj. Šesta točka pa  je bila tako dobro skrita, da smo za iskanje porabili kar precej časa. Orientacija je bila težka, saj smo bili v gozdu in kamorkoli smo se obrnili, je vse izgledalo podobno. A ker smo bili neutrudljivi in vztrajni, smo jo le našli. Od tam naprej smo ostale tri točke precej hitro poiskali, in po štirih urah in pol  prišli na cilj. Vse skupaj je tekmovalo 6 ekip in mi smo v svoji kategoriji zasedli odlično drugo mesto, le 10 točk za prvouvrščenimi, ki so bili domačini iz PD Laško.

Po tekmovanju smo odšli na zelo zasluženo in zelo pričakovano kosilo. Vsi smo se strinjali, da smo bili za prvič več kot uspešni  in, da se bomo takšnih tekmovanj še udeleževali, naslednje leto mogoče celo kot člani katere izmed orientacijskih lig.

 

Pa še par slikJ

Marko Kočevar

 

Na vrh

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke

  
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk